Paradoks politike u BiH: Polako, Bosno, vidiš li šta ti Dodik sprema

Došli li smo do paradoksa u kojem Željko Komšić, svojim političkim profilom kojim ne osjeća potrebu da brani interese Hrvata u BiH, zapravo gura Milorada Dodika da bude „zaštitnik“ njihovih interesa.

Ovo za Srpskainfo ocjenjuje politički analitičar Pejo Gašparević, komentarišući prije svega prve izjave i najavljene poteze Željka Komšića, kao budućeg člana Predsjedništva BiH, i Milorada Dodika sa druge strane.

Naime, Komšić je već najavio da će pokrenuti tužbu protiv Hrvatske zbog izgradnje pelješkog mosta, dok je Dodik poslao jasnu poruku da tu tužbu neće podržati u Predsjedništvu BiH.

Ovakvo ponašanje Komšića, po mišljenju Gašparevića, Dodik ni u kom slučaju neće propustiti i okrenuće ga u svoju korist.

– To je ponuda koju političar takve vještine kao što je Dodik sigurno neće ispustiti. Međutim, Dodik neće biti zaštitnik hrvatskih interesa onako kako kako bi to Hrvati željeli. On će biti njihov zaštitnik onoliko koliko njemu odgovara – da se pokaže da je on jača politička figura od Komšića i u onoj mjeri koliko to bude odgovaralo cjelokupnim srpsko-hrvatskim odnosima. To je jedna nabačena loptica Dodiku i time se pokazuje da je Komšić političar visokog profila koji je već zarobljen u svoju čaršijsku političku čahuru i ne vidi izvan nje ništa što bi moglo biti opasno i za BiH i za Hrvate, ali i Bošnjake na kraju krajeva – kaže Gašparević.

On dodaje da nediplomatske izjave Komšića idu na ruku Dodiku i pružaju mu dodatni repertoar političkih mogućnosti da se približi Zagrebu.

– Dodik bi mogao da bude jedan od ključnih političkih igrača koji će harmonizovati cjelokupne hrvatsko-srpske odnose koji su opterećeni i istorijskim talozima i dešavanjima iz proteklog rata. To je situacija koju Dodik možda nije ni očekivao. Ali, opet naglašavam, Dodik će tu pokušati profitirati i kao osoba, ali i Republika Srpska će, što je iz njegovog ugla sasvim legitimno – zaključio je Gašparević.

Zagreb uz Čovića
Na izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH blagonaklono ne gleda ni državni vrh Hrvatske. Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković razgovarali su u Zagrebu sa liderom HDZ u BiH Draganom Čovićem.

Oni su naglasili da će Hrvatska nastaviti da pruža bezrezervnu podršku legitimnim zahtjevima hrvatskog naroda u BiH za ravnopravnošću u kontekstu izmjena Izbornog zakona, ali i prava na potpuno političko učestvovanje na svim nivoima vlasti u BiH kako je definisano ustavom. Sagovornici su istakli da izmjene Izbornog zakona moraju obezbijediti autonoman izbor, ravnopravno i legitimno predstavljanje i Hrvata kao konstitutivnog naroda.

Cik-media.com

Back to top button